5 mondat, ami megmentheti a párkapcsolatod
2020. július 14. írta: Donola PárkapcsolatMentor

5 mondat, ami megmentheti a párkapcsolatod

A támogató kommunikáció a kulcs minden párkapcsolatban

Nem is kérdés, hogy egy romantikus párkapcsolat bizony trükkös. Nem azért, mert nem szeretitek egymást, vagy nem törődtök egymással vagy nem próbáljátok ezeket eléggé. 

different-colored-lollipops-on-black.jpg

Azért trükkös, mert egy párkapcsolatban két különböző egyéniség van jelen, mindketten egyedi értékrendszerrel, hitrendszerrel, meggyőződéssel, szemléletmóddal és álmokkal. 

Egyik sem jobb vagy rosszabb, csak egyszerűen különböző. 

Amikor életed társának választasz valakit, akkor teljesen természetes, hogy lesznek helyzetek, amikor nem értetek egyet. 

A helyzet kezelésének kulcsa, hogy emlékezzetek arra, hogy ez teljesen természetes. Ez nem azt jelenti, hogy a párkapcsolat kudarcra van ítélve vagy alapból nem passzoltok egymáshoz. 

 

Egyszerűen csak azt jelenti, hogy meg kell tanulnotok kommunikálni egymással pozitívan és hatékonyan, különösen akkor, ha más elképzeléseitek vannak adott dologgal kapcsolatban. 

 

Felsorolok 5 olyan mondatot, ami ebben nagy segítségedre lesz.

 

1. Hallak téged! Figyelek Rád!

Semmi sem tudja überelni azt az érzést, amikor valaki meghallgat és hall téged. Annak ellenére, hogy meghallgatod a párod, még közel sem jelenti azt, hogy meg is értesz mindent, amit mond. Ezért van az, hogy ez az egyszerű kis kifejezés hasznos.

Ha nem értetek egyet valamiben vagy feszültség van a levegőben, elmondod ezt a mondatod és úgy hat, mint a varázspálca, egyszerűen eloszlatja a jelen lévő negatív energiát. 

Ha ezt kijelented, a párod nagyra fogja értékelni, hogy hallod őt és ezért tudatosan nagyobb erőfeszítéseket fog tenni, hogy könnyebben túljussatok a problémán. 

 

2. Tiszteletben tartom a nézőpontodat, még akkor is, ha nem értek vele egyet!

 

Már Aretha Franklin is megénekelte R-E-S-P-E-C-T vagyis TISZTELET. Ez az egyik legfontosabb alapja bármilyen kapcsolatnak, akár magánéleti, akár munkahelyi, akár bármilyen emberi kapcsolatról beszélünk. 

Emlékeztesd magad arra, hogy attól még tisztelned kell a másik nézőpontját, hogy nem értesz vele egyet. Amikor ezt hangosan kimondod a párodnak, akkor te vagy az, akitől a társad hallhatónak érzi magát. Ezzel odaadod neki az udvariasságot, a gondolkodás szabadságát és az odafigyelést, amit minden ember megérdemel. 

Másrészt a társad értékelni fogja azt a tényt, hogy az általa elmondottak elismerésre kerültek általad. 

 

3. Találjuk meg az arany középutat, ami mindkettőnknek megfelel.

 

Kompromisszum. Konszenzus. Win-win vagyis nyertes-nyertes szituáció. Egyszerűbb mondani, mint megtenni, de sokszor szükséges. Rendszeresen beszélgessünk arról a  társunkkal, mik azok, amik a legfontosabbak számunkra. Ha ezt megteszitek, akkor ha nézeteltérésre vagy konfliktusra kerül sor, akkor már tudni fogjátok, hogy ki miben tud konszenzusra jutni.

Például, ha a párod szeret utazgatni/kirándulni, de te nem, akkor egyezzetek meg abban, hogy elmentek 1-2 útra együtt, miközben te bátorítod a társad, hogy utazzon/kiránduljon egyedül vagy a barátaival. Ha te jobban társasági ember vagy, mint a párod, akkor kérd meg őt, hogy menjen el veled néhány eseményre, koncertre, színházba, baráti partira, amire szívesen csatlakozna, de a többin csak te vegyél részt. Talán kötsz új barátságokat is és nem fogod úgy érezni, hogy ki kell hagynod ezeket az eseményeket, mert a párodnak elég volt ezekből.

Ez kifejezetten gyakori az extrovert-introvert párkapcsolatban, ezért érdemes figyelmet fordítani ezekre a szükségletekre. A kapcsolat érdekében adjatok egymásnak elegendő teret ezekre a dolgokra. Érdemes tudatosan kezelni a kölcsönös megelégedettség miatt.

 

4. Hálás vagyok…..(ezért vagy azért). Köszönöm neked a…….!

 

Például, "Köszönöm, hogy elkészítetted a vacsorát ma, amikor túl fáradt voltam." 

"Köszönöm, hogy meghallgattad a munkahelyi problémám, ami miatt aggódtam."

"Hálás vagyok, hogy olyan szuper megoldást javasoltál legutóbb."

"Köszönöm, hogy az életem része vagy és emiatt szeretve/biztonságban/elismerve érzem magam."

A hála egy varázslat és hosszú távon óriási pozitivitást tud hozni a párkapcsolatodba. Ha ezt be akarod építeni a kapcsolatodba, akkor minden este érdemes úgynevezett Hála-beszélgetést tartani. Ez alatt a beszélgetés alatt mondj el a párodnak 3 olyan dolgot, amiért hálás vagy/voltál egy bizonyos napon/eseményen. Kérd meg, hogy Ő is tegye ugyanezt. Ez pozitivitást fog hozzáadni minden kapcsolathoz.

Ez azt jelenti, ugyan nézeteltérések felmerülnek majd, amik mindig is lesznek, pontosan a különbözőségeinkből adódóan; akkor a kezdetektől pozitívan fogtok tudni mindketten hozzáállni.

whole-world-in-her-hands.jpg

5. Támogatom az álmaid.

 

Ez a kifejezés talán kicsi és közhelyes, buta vagy gyerekesnek tűnő, de nagyon fontos. Ez komfortosabbá teszi a bennünk élő gyermeket (inner child = belső gyermek), ami ott él mindannyiunkban. Ennek az lesz az eredménye, hogy a párod sokkal inkább érezni fogja a te felé irányuló támogatásod. 

Arra azért emlékezz, hogy támogatni a párod nem azt jelenti, hogy meg is érted az álmait vagy segítened kell neki  elérni azokat (néhány ember nem is akar segítséget!)

Ugyanakkor kulcsfontosságú az, hogy szellemileg és érzelmileg is támogasd a társad.



Kezdd el akár azonnal használni ezeket a mondatokat és érdemes megosztani ezek fontosságát a pároddal is.

Ne várj tökéletességet sem magadtól, sem a párodtól. Ne érezz csalódottságot ha nem mennek simán és egyszerűen. Elkötelezettséget és erőfeszítést igényel, de minél többet gyakorlod és gyakoroljátok mindketten- ezzel is az egymás iránti támogatást fejezitek ki - annál könnyebbé válik majd.

Végül szokássá alakul és ezek a pozitív interakciók lesznek a normák számotokra.

 

Szeretettel:

Donola PárkapcsolatMentor

 

A bejegyzés trackback címe:

https://donolaparkapcsolat.blog.hu/api/trackback/id/tr8316002208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2020.07.16. 09:36:26

ezek alapnak kellene hogy legyenek mind.
sajnos fel kell rájuk hívni a figyelmet.

Dan da Man 2020.07.16. 10:02:27

Kedves blogíró!

Nehéz nem arra gondolni, hogy ez egy fordítás lenne, ha ilyenek hangzanak el benne, hogy "Hallak téged". A szavak értelmesek, de ez nem kifejezés. Magyarul ezt úgy mondjuk, hogy "Figyelek rád". Vagy "Megértelek". De hallani bújócska közben szokás a motoszkáló ötévest. Az angol valóban használja az "I'm hearing you" kifejezést, de ennek vannak magyar megfelelői.
Aztán persze lehet, hogy ettől még nem fordítás az egész, csak szépen gyalulod a nyelvünket nem létező szókombinációkkal. Hiszen ha Ganxsta Zolinak sikerült a "király" kifejezést beültetni a köznyelvbe nem uralkodói funkciójában, akkor bármi lehetséges.
De a nyelvügyi bűntényt így is, úgy is elkövetted, úgyhogy legközelebb figyelj oda rá, hogy hitelesebben lehessen értelmezni a mondanivalódat...

erkölcsi hulla 2020.07.16. 15:49:26

@Eugene Horse: Dívány szintű bulvárszennynek is hívhatjuk.

Donola PárkapcsolatMentor · https://www.facebook.com/donoladonoladonola/?modal=admin_todo_tour 2020.07.16. 17:39:11

@doggfather: Sajnos sok embernél nem alap, de hogyan is lehetne ha nem ezt látták, tanulták meg otthon, a környezetükben. Ha csak pár embernél is gondolatébresztő lesz, már megérte megírni :)

Donola PárkapcsolatMentor · https://www.facebook.com/donoladonoladonola/?modal=admin_todo_tour 2020.07.16. 17:46:45

@Dan da Man: Köszi a kommentet. A "Hallak téged" mellett szerepel a "Figyelek Rád!" mondat is. Felületesen át lehet olvasni egy cikket és félig nyitott füllel lehet hallani/hallgatni a párunkat, családtagunkat is és átsiklani a másik számára fontos mondanivaló fölött.

Egyébként igazad van, bármi és annak az ellenkezője is lehetséges.
Minden csak egy érdekes nézőpont.

Donola PárkapcsolatMentor · https://www.facebook.com/donoladonoladonola/?modal=admin_todo_tour 2020.07.16. 17:59:24

@Eugene Horse: Miből gondolod, hogy reklámblog?

Közhelyes, bár nem semmitmondó a cikk, és részben egyet is értek veled.
Másrészt mivel sok esetben ez nem része a párkapcsolati kommunikációnak, ezért sosem elég elégszer leírni, hangsúlyozni, hogy ez lenne az alap két ember egymás közötti interakciójának.

Tudatos és egymással törődő párok mondanak egymásnak ilyen és hasonló mondatokat, mint az általad idézettet.

Mi lenne számodra normális tartalom? Mi érdekel téged?

Donola PárkapcsolatMentor · https://www.facebook.com/donoladonoladonola/?modal=admin_todo_tour 2020.07.16. 18:14:17

@erkölcsi hulla: Nem tudom, hogy bóknak vagy sértésnek gondoltad-e. Bármelyik is, megosztanád miért írtad ezt?

Számodra mi lenne érdekes tartalom?
süti beállítások módosítása