Ha ezt teszed, akkor drámaian javulni fog a párkapcsolatod
2020. június 10. írta: Donola PárkapcsolatMentor

Ha ezt teszed, akkor drámaian javulni fog a párkapcsolatod

- Ismerd meg mi a különbség aközött a két viselkedési mód között, amelyik építi és amelyik szétszakítja a kapcsolatot köztetek

i_make_my_own_happiness_selfcare_1.png

A jó párkapcsolatok nem csak megtörténnek.  Az emberek erőfeszítéseket tesznek. Táplálnunk kell a kapcsolatot, ahogy a fizikai és az érzelmi egészségünket is, hogy erősebbek, rugalmasabbak és ellenállóbbak legyenek.  Ha nem tápláljuk őket, akkor valószínűleg gyengülni, töredezni fog és végül szétesik

 

Lehet, hogy öntudatlanul hanyagoljuk el a kapcsolatainkat és nem is tudunk róla, hogy azt tesszük. Esetleg heroikus erőfeszítéseket teszünk abba, hogy valami grandiózus dolgot mutassunk, amivel úgy érezzük, hogy javíthatunk a párkapcsolaton. Ezért akár luxus vakációra megyünk, drága ajándékot vásárolunk a szeretteinknek, vagy túlkomplikált meglepetés bulit szervezünk.

Noha ezekkel semmi baj nincs, ezek a viselkedési módok valószínűleg nem garantálnak nagy változást, kivéve azt, hogy jelentősen megcsappan a pénztárcánk vagy jól lenullázzuk a bankszámlánk. 

 

Időnként oly sok energiát és erőfeszítést (és pénzt) fordítunk arra, hogy pozitív hatást gyakoroljunk a párkapcsolatunkra, majd csalódottak vagyunk, mert a partnerünk úgy tűnik, hogy nem értékeli azt vagy csak átmenetileg látszik boldognak, de tartósan nem javul a kapcsolat, nem erősödik a kötelék. 

 

Sokan kíváncsiak vagyunk arra, hogy miért van az, hogy minden kemény munkánk és a hatalmas gesztusaink ellenére sem hozott minket közelebb egymáshoz.  Ez okozhatja azt, hogy nagyobb és merészebb terveket kovácsolunk vagy pedig teljesen feladjuk.

 

Képzeld el a következő forgatókönyvet:

A párod mindennap jön haza a munkából, kérdez valamit vagy valami fontosat akar mondani. Közben Te ragaszkodsz a saját dolgodhoz és automatikusan azt mondod, hogy éppen túl elfoglalt vagy ahhoz, hogy odafigyelj. Netalán túl stresszes vagy és gyorsan odaveted: "Mit akarsz?"  Miközben nem feltétlenül ordítottál, a párod számára ez egy jel a visszavonulásra. Már csak azt látod, hogy a társad leáll és hirtelen a másik szobába sétál.

female-executive-looks-out-modern-office-window.jpg

Napi, heti, havi és évi ilyen és ehhez hasonló interakció megviseli a párkapcsolatot. Ez a negatív szokás nem építi a párkapcsolat kölcsönös megelégedettségét. Itt nincs valódi párkapcsolat, hanem csak meglehetősen romboló kis napi harcok, amelyekkel folyamatosan távolabb kerültök egymástól.

 

Noha azt gondolhatod, hogy ez nem nagy ügy - elvégre nem ordítoztál vagy kötözködtél - ezek a kis negatív pillanatok, amikor egy ember folyamatosan kapja ezeket a kis “arculcsapásokat”, az évek során sok kárt okoznak és helyrehozhatatlan sebeket ejtenek.

 

Reakció vagy Válasz

 

Most képzeld el inkább ezt a forgatókönyvet: 

Amikor a párod legközelebb próbál beszélgetni Veled, tudatosan szánj időt arra, hogy leállítsd azt, amit éppen csinálsz, és aktívan hallgasd meg őt. Igyekezz mindent befogadni és gondolkozz azon, hogy mit próbál közvetíteni feléd. Magyarul, figyelj a mondanivalójára és próbáld azt értelmezni.

 

Ha befejezte, ott tarts egy kis szünetet egy pillanatra és vegyél néhány mély levegőt. Ez azért fontos és szükséges, mert az érzelmi reakciók helyett - vagyis, hogy felrobbanál- megpróbálhatsz ésszerűen és higgadtan reagálni arra, amit mondott a párod. 

 

Ezután próbálod meg a saját szavaiddal visszamondani, amit valójában mondott (visszatükrözésnek hívják a szakemberek), így világossá és egyértelművé válik, hogy tényleg megértetted-e amit a másik mondani akart.

 

(Ha különösen stresszesnek érzed magad vagy ha az időzítés tényleg nem ideális a Te számodra, akkor nyugodtan mondd el párodnak, hogy bár beszélni szeretnél vele, de ezt később tudod csak megtenni és akkor teljes figyelmet fordítasz rá.)

 

Gyakorold ezt az hasznos és egészséges szokást naponta, hogy válaszolj és ne zsigerből reagálj. Észre fogod venni, hogy mennyivel jobban érzed magad az adott pillanatban és mennyivel jobban jelen leszel a mostban, az adott történésben illetve mennyivel figyelmesebb lesz valószínűleg a párod is. 

 

Azáltal, hogy nyugodt maradsz és nem reflexből reagálsz, a párod is úgy érzi majd, hogy figyelmesebb vagy és jobban meghallgatod őt - elvégre a szeretet és megértés az életünk egyik legnagyobb igénye.

 

Az idő múlásával Te és a párod is nagy valószínűséggel egy pozitív érzelmek felfelé irányuló spiráljába fogtok kerülni, valamint egy erősebb, kielégítőbb és tartósabb párkapcsolatot fogtok megtapasztalni.

 

Összegezve az eddigieket: gyakorold a szünetet (mély levegő pár pillanatra), gondolkodj, értelmezz és higgadtan válaszolj (visszatükrözés) a párkapcsolat jóléte érdekében.

Szeretettel:

Donola

A bejegyzés trackback címe:

https://donolaparkapcsolat.blog.hu/api/trackback/id/tr9115775238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása