Hogyan kerüld el a romboló konfliktuskezelést 6 pontban?
2020. július 18. írta: Donola PárkapcsolatMentor

Hogyan kerüld el a romboló konfliktuskezelést 6 pontban?

Hogyan érd el, hogy győztesen kerüljetek ki mindketten?

Azt az elején mindjárt le is szögezhetjük, hogy konfliktusaink mindig voltak és mindig is lesznek. Nem egy veszekedésmentes kapcsolat az ideális kapcsolat, bármennyire is vonzónak tűnhet első blikkre, mert akkor éppen az az intimitás hiányzik, ami az egyik alapja egy beteljesült, érett párkapcsolatnak. 

kid-boy-ready-for-dinner.jpg

Tekintsünk úgy a konfliktusainkra, mint egy reklamáló ügyfélre, akit nagyon szeretnek a az igazán sikeresen működő cégek. 

 

Na, de hogy is kapcsolódik ez ide?

 

A sikeres vállalatok azért kedvelik a reklamáló ügyfeleket, mert ez egy nagyon fontos dolgot jelez nekik. Történetesen azt, hogy az ügyfelet érdekli annyira a termék, a szolgáltatás, hogy képes érte írni, telefonálni. Ez a látszólagos paradoxon azt mutatja, hogy az ügyfél szeretné az adott terméket, szolgáltatást, csak kissé jobb feltételekkel, jobb minőségben...stb

 

Vagyis tesz érte, neki fontos, hogy jobb legyen amiért ő pénzt adott vagy adna ki. Ez nagyon fontos visszajelzés a cégnek, hogy hogyan tehetné jobbá a termékét, szolgáltatását, ami növeli az ügyfél elégedettségét, ergo mindenki nyertesként távozik. Ez az igazi vásárlói megelégedettség és az ügyfél boldogan fog visszatérni, a cég profitja és hitelessége pedig növekedési pályára kerül. 

 

Ugyanez történik kicsiben egy párkapcsolatban is. Amikor egyikőtök felvet egy problémát, akkor hasonló módon érdemes rátekinteni a helyzetre és jóbarátként tekinteni a konfliktusra. Ezt azt jelenti, hogy annyira fontos vagy még a társad számára, hogy tenni akar a kapcsolatért. 

Ha elhallgat, akkor kezdj el aggódni, de erről máskor.

 

Mik is a konfliktuskezelés lépései?

 

1. A tettre és a magatartásra összpontosíts!

Az emberek automatikusan elkezdenek védekezni, ha megtámadva érzik magukat. Itt olvashatsz többet erről. Ugyanakkor ez a védekezés alábbhagy, ha nem a személy, hanem a zavaró magatartás vagy a tett ellen szól. Nem kell mindig mindennel egyetérteni, de attól még őt választottad a problémáival együtt és lehet ezekkel együtt szeretni. Őszintén és a lehető legtöbb információt add át a párodnak arról, mi a gondod. A tárgyra és a ne a személyre koncentrálj.

 

2. Tisztelettel beszélj a másikkal!

 

Ennek annyira alapnak kellene lennie, de mégsem győzöm elégszer hangsúlyozni. A tisztelet egy kardinális és ALAP eleme a konfliktuskezelésnek. Segít, hogy ne lépd át azokat a határokat, amelyek következményei sokszor már visszafordíthatatlanok. Ha nincs tisztelet, akkor az indulatok pillanatok alatt elszabadulnak és egy sima lehülyézésből gyakran durvább sértések lesznek. A következő alkalommal már sokkolóbb dolgokat fog mondani, aki ezzel él és ez az, ami idővel állandósult verbális abúzussá fajulhat. Sejtheted, hogy ez idővel a fizikai bántalmazás előszobája és nem sokáig kell várni az első pofonig.  

A tisztelet ezeket segít megelőzni. Ebbe beletartozik az is, hogy tiszteled magad annyira, hogy sosem engeded meg még magadnak sem, hogy bántsd saját magad.

 

3. Pontosan mondd el és határold körül jól a problémát.

 

Általános dolgokkal nem érdemes dobálózni, mert az vagdalkozáshoz vezet. Ne használd a “mindig” “soha” “állandóan” “örökké” szavakat! Foglalkozz az itt és mosttal, ne hánytorgasd fel a múltbeli sérelmeket, mert az vakvágányra terel és nem oldja meg a jelenlegi problémát. Fogadjátok el, hogy mindketten felelősek vagytok a probléma kialakulásáért. A másik hibáztatása csak rombolást okoz és sérelmeket.

4. Pozitívan kommunikálj!

 

Figyelj arra, hogy a kívánságokat, gondolatokat és érzelmeket magabiztosan fejezd ki. Ne agresszíven és ne elbizonytalanodva. Te ismered legjobban saját magad és azt is, hogy te mit szeretnél megoldani. A humor varázslat.

A nevetés és a humor varázslatosan gyorsan eloszlatja a negatív érzéseket, de figyelj arra, hogy ne a másikat tegyük nevetség tárgyává. Viccelődni csak óvatosan.

5. Vedd komolyan a társad!

 

Biztosítsd a párod arról, hogy attól, hogy konfliktusotok van, még egymás mellett álltok és a kapcsolatotok érdekeit tartjátok szem előtt vagyis fontosak a másik szükségletei. Fókuszáljatok a hasonlóságokra, ne a különbözőségekre. Nem kell egyetérteni, az sem baj, ha nem sikerül megegyeznetek, de mutass tiszteletet a párod érzelmei és véleménye iránt!

6. A vitáitok csak a Tiétek!

 

Nem túl szerencsés első dühötökben borítani a barátoknak vagy más családtagoknak, mert esetleg ti már régen megoldottátok vagy akár el is felejtettétek a nézeteltérést, ők még lehet haragudni vagy neheztelni fognak a párotokra. Ez viszályt okozhat a baráti vagy körben és nem éri meg.

Inkább beszélj egy szakemberrel, aki objektíven lát téged, a problémádat és valódi segítséget kínál. Vannak akár 1 alkalmas Sos tanácsadások is, amik sürgős döntéshelyzetekben, halaszthatatlan feladatokra kínálnak megoldást.



A romboló konfliktuskezelés fő ismertetőjegyei a homályosan megfogalmazott, múltbeli sérelmek felhozása, csak negatív érzelmeket sorol, saját véleményünket hangoztatjuk szelektíven, a másik felelős a problémáért és nem törekszik a két fél a megoldásra, mert félnek a változástól. Ezzel a kapcsolat csak veszít és a konfliktus borítékolhatóan elhatalmasodik, miközben az intimitás csökken és gyanakvóvá válnak a felek. 

 

smiling-man-woman-pug.jpg

Ezzel szemben az építő konfliktuskezelés világosan és őszintén megfogalmazott jelenkori problémákkal foglalkozik, pozitív és negatív érzelmeket is kifejezésre kerülnek. Nem hibáztatják egymást a felek és kölcsönösen elfogadják, hogy mindketten hibásak lehetnek. Támogatóak a változtatásra a megoldás érdekében és a win-win helyzetet helyezik előtérbe, ha sikerül megoldani a problémát.

 

A legnagyobb nyeresége, hogy ha a fenti pontokat szokássá teszed, hogy a bizalom szintje egyre jobban épül köztetek illetve a konfliktus megoldásával nő az intimitás, ami a szinonimája, nem véletlenül, a szexualitásnak.

 

Szeretettel:

Donola PárkapcsolatMentor

A bejegyzés trackback címe:

https://donolaparkapcsolat.blog.hu/api/trackback/id/tr1516018536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása